Het stembureau, hoe werkt dat nu precies?

stembureau.jpgzaterdag 24 maart 2018 11:15

Afgelopen woensdag kon er in de gemeente Haarlemmermeer gestemd worden voor de wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten. In de 74 stembureaus in Haarlemmermeer hebben veel vrijwilligers zich ingezet bij het correct laten verlopen van het stemmen.
Hans Hekstra, voorzitter van de ChristenUnie Haarlemmermeer, heeft zich jarenlang ingezet als voorzitter van een stembureau en was dus 1 van die vrijwilligers. Wij hebben vijf vragen aan hem.

Hans, wat doe je precies als voorzitter van een stembureau?
Als voorzitter van een stembureau kreeg ik de verantwoordelijkheid om beslissingen te nemen om de activiteiten uit te voeren met ons team. Alles moet goed verlopen. Mocht er dus iets ernstig gebeuren kan ik zelfs het stembureau sluiten.

Wat vind jij van het werk op het stembureau?
Het werk is eenvoudig. Maar als er een afwijking is moet je wel zorgen dat de aanwezige stemmers en de leden van het stembureau hun stem kunnen uitbrengen. Er was dit jaar extra aandacht voor de toegankelijkheid voor stemmers met een fysieke beperking of motorische handicap.
Ook is het best een lange dag. Ik was in touw van 7:00 uur tot diep in de nacht na het tellen en het wegbrengen van de koffer met gegevens naar het raadhuis.

Heb je ook een favoriet stembureau?
Nee eigenlijk niet. In de loop van de jaren heb ik mij ingezet in 5 verschillende stembureaus in 3 verschillende dorpen. Het is wel zo praktisch als het in de eigen woonplaats is. Of je een leuk team treft dat goed kan samenwerken is het belangrijkste.

Merk je verschil bij de verschillende verkiezingen?
Er zijn grote verschillen in opkomst per verkiezingen. De topdrukte bij de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar met circa 1400 stemmers (bijna 100%) stond erg scheef bij de opkomst van 478 stemmers (ongeveer 30 tot 35%) bij het stemmen voor het referendum op 21-3-2018

Wat vind je van alle vrijwilligers die zich hiervoor inzetten?
De vrijwilligers hebben zich fantastisch goed ingezet. Ze waren direct bereid om tijdens en na de sluiting van het stembureau alle zaken op een correcte manier af te handelen conform de voorschriften. De meesten hadden al ervaring bij een eerdere inzet op een stembureau.
Het is goed om te zien dat er zoveel mensen zich willen inzetten voor het democratische recht om te stemmen.

« Terug

Archief > 2018

Geen berichten gevonden