Schriftelijke vragen inzake de softdrugs problematiek (inkl. beantwoording)

wiet-610x270donderdag 10 april 2014 18:30

Betreft: Schriftelijke vragen fractie ChristenUnie-SGP inzake de softdrugs problematiek

 

Geacht College,

Onlangs zijn de burgemeesters van een aantal grote steden in het nieuws gekomen door de gezamenlijke ondertekening van een manifest, getiteld Joint Regulation.

Inmiddels heeft de Minister van Justitie en Veiligheid, Ivo Opstelten, meegedeeld dat uit onderzoek door de Radboud Universiteit is gebleken dat er juridisch geen ruimte is voor het reguleren van de hennepteelt.

Burgemeester Depla heeft eerder in een interview aangegeven dat het wat hem betreft óf reguleren is, óf alle coffeeshops sluiten, om een eind te maken aan de spagaat van de voor- en achterdeurproblematiek.

In een artikel in de Volkskrant van 14 februari jongstleden staat een interview met burgemeester Niederer van Roosendaal, waaruit tevredenheid van burgemeester en inwoners naar voren komt over de beslissing van enkele jaren geleden om alle vier de coffeeshops te sluiten.

In het artikel komt ook de vreemde situatie naar voren dat alcohol en tabak zeer sterk ontmoedigd worden (een Amerikaanse drugstore-keten stopt met tabaksverkoop), terwijl een ander genotmiddel dat slecht is voor de gezondheid volop te koop is, terwijl er nauwelijks sprake is van anti-reclame.

Naar aanleiding van dit zeer lezenswaardige artikel komen wij tot de volgende vragen:

  1. Bent u het met de heer Depla eens dat, nu het alternatief van gereguleerde teelt niet mogelijk is, de spagaat het beste op te lossen is door coffeeshops te sluiten?
  2. Heeft u contact gehad met het Roosendaalse college over zijn ervaringen in de jaren na sluiting?
  3. Zo nee, vindt u het een goed idee om door het uitwisselen van ervaringen vooruit te komen in het beteugelen van deze problematiek?
  4. Zo ja, wat is uw conclusie van het contact?
  5. Bent u het met ons eens dat het eens zo “gemoedelijke” softdrugsgebruik is ontaard in een wereld met veel criminaliteit (zie de wietteelt in Tilburg, die een omvang heeft gelijk aan de begroting van die stad)?
  6. Lijkt het u een reële verwachting dat na een gereguleerde wietteelt de criminele wereld haar 70%-80% aandeel (deels bedoeld voor de export) zonder slag of stoot zal opgeven?
  7. Zo nee, wat is dan het nut van het manifest, dat toch duidelijk vrijwel uitsluitend op de criminele uitwassen gebaseerd was?
  8. Bent u het met ons eens dat strengere regelgeving, samen met een ontmoedigingsbeleid een positieve invloed heeft gehad op het rookgedrag onder jongeren en volwassenen, en dat dat naar verwachting hetzelfde zal zijn voor het alcoholgebruik?
  9. Zo ja, vindt u dan dat datzelfde zal gelden voor drugsgebruik?
  10. Vindt u dat de maatregelen die nu gelden daarin ver genoeg gaan (te denken valt  bv. aan reclame-uitingen als bij tabak “roken is dodelijk”, afstotende plaatjes van aangetaste organen)?

 

Wij vernamen dat mogelijk coffeeshop Superfly binnenkort zal worden gesloten. Dat zal mogelijk volgens het persbericht gepaard kunnen gaan met een toename van straathandel.

  1. Kunt u aangeven hoeveel gevallen van straathandel er zijn geconstateerd in de afgelopen jaren in de diverse kernen?
  2. Kunt u daarbij ook specifiek de situatie in Hoofddorp noemen, de kern waar door de aanwezigheid van een coffeeshop volgens velen ‘dus’ geen straathandel zou moeten plaats vinden?
  3. Kunt u ons de komende tijd met regelmaat (bv. 2x per jaar) informeren over de ontwikkelingen op dit gebied?

Trimbos-rapport

In het meest recente rapport staat o.a. vermeld:

- dat het percentage actuele cannabisgebruikers onder Nederlandse scholieren van 15-16 jaar in 2011 2x hoger was dan het Europese gemiddelde;

- dat er na een jarenlange toename van het aantal cannabiscliënten bij de verslavingszorg nu (2012) eindelijk een lichte daling is geconstateerd; (mogelijk door afname coffeeshops in de laatste jaren ?);

- dat er van 2010 naar 2011 opnieuw een toename is geregistreerd van het aantal opnames waarbij cannabismisbruik of –afhankelijkheid een rol speelt.

Kort geleden werd de fabriek van Philip Morris gesloten.

Philip Morris heeft volgens een landelijk dagblad, een jaar geleden, samen met zijn werknemers, Europarlementariërs overstelpt met briefkaarten om verdere aanscherping van het tabaksbeleid te voorkomen. De tekst op een van die kaarten luidde: “het zou leuk zijn als jullie een keer aan de werkgelegenheid denken in plaats van aan de gezondheid”.

Het dagblad meldt in haar redactionele commentaar:
“Nee, sluiting betekent niet automatisch minder rokers. En ja, andere sigarettenfabrikanten produceren lustig voort. Maar het staat buiten kijf dat strengere regelgeving tot nu toe helpt het aantal rokers te verkleinen. Zo bezien is de sluiting van Philip Morris een hele opsteker.”

  1. Bent u het eens met het hierboven vermelde commentaar m.b.t. de tabaksproblematiek?
  2. Zo ja, gaat dat dan niet óók op voor wiet, zoals hierboven uit de Trimbosgegegevens naar voren komt, ook zeer schadelijk voor de gezondheid?

 

Met vriendelijke groet,

 

A.J. (Arjo) van Bezooijen

Namens de fractie ChristenUnie-SGP


Beantwoording schriftelijke vragen van de fractie van de ChristenUnie-SGP over Softdrugs problematiek 

 

Verzenddatum 16 MEI 2014

Geachte heer, mevrouw,

Op 10 april 2014 ontvingen wij schriftelijke vragen van de fractie van de ChristenUnie-SGP over softdrugs problematiek. Onderstaand treft u de beantwoording aan.

Vraag 1: Bent u het met de heer Depla eens dat, nu het alternatief van gereguleerde teelt niet mogelijk is, de spagaat het beste op te lossen is door coffeeshops te sluiten?

Antwoord: nee, de regulering van de wietteelt is een ander vraagstuk dan het maatschappelijk nut dat een coffeeshop dient door de verkoop van wiet en cannabis.

Vraag 2: Heeft u contact gehad met het Roosendaalse college over zijn ervaringen in de jaren na sluiting?

Antoord: nee.

Vraag 3: Zo nee, vindt u het een goed idee om door het uitwisselen van ervaringen vooruit te komen in het beteugelen van deze problematiek?

Antwoord: 

Antwoord: op landelijk niveau wordt er reeds in verschillende gremia kennis en ervaring gedeeld door gemeenten. Het uitwisselen van ervaringen en inzichten wordt van harte ondersteund. De landelijke uitwisseling van ervaringen heeft er onder andere voor gezorgd dat 35 gemeenten een manifest hebben ondertekend met als boodschap om de wietteelt te reguleren.
Uitwisseling van ervaringen leert ook dat de overlastproblematiek van coffeeshops in grensgemeenten zoals Roosendaal met veel 'drugstoeristen' van een heel andere orde is dan in een gemeente als Haarlemmermeer.

Vraag 4: Zo ja, wat is uw conclusie van het contact?

Antwoord: niet van toepassing. 

Vraag 5: Bent u het met ons eens dat het eens zo “gemoedelijke” softdrugsgebruik is ontaard in een wereld met veel criminaliteit (zie de wietteelt in Tilburg, die een omvang heeft gelijk aan de begroting van die stad)?

Antwoord: ook hier geldt dat onderscheid gemaakt moet worden tussen het gedogen van softdrugsgebruik en criminaliteit bij de teelt en handel. Via de Bibob-toets krijgt de burgemeester advies over eventuele criminele bindingen aan de vergunningaanvragen.

Vraag 6: Lijkt het u een reële verwachting dat na een gereguleerde wietteelt de criminele wereld haar 70%-80% aandeel (deels bedoeld voor de export) zonder slag of stoot zal opgeven?

Antwoord: hoewel het bij gereguleerde wietteelt voor het criminele circuit minder interessant wordt om zich met de teelt bezig te houden, zal optreden tegen illegale wietteelt ook dan een prioriteit van politie en justitie moeten blijven.

Vraag 7: Zo nee, wat is dan het nut van het manifest, dat toch duidelijk vrijwel uitsluitend op de criminele uitwassen gebaseerd was?

Antwoord: niet van toepassing. 

Vraag 8: Bent u het met ons eens dat strengere regelgeving, samen met een ontmoedigingsbeleid een positieve invloed heeft gehad op het rookgedrag onder jongeren en volwassenen, en dat dat naar verwachting hetzelfde zal zijn voor het alcoholgebruik?

Antwoord: regelgeving en ontmoedigingsbeleid hebben zeker een positieve invloed gehad op het rookgedrag onder jongeren. Uit cijfers van het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging (onderdeel van het Trimbos-instituut) blijkt dat in 2004 15% van de jongeren die dagelijks rookte, terwijl dit in 2013 nog 9% is. Uit cijfers van rokeninfo.nl (een site van het Trimbos-instituut) blijkt dat het percentage dagelijkse rokers onder volwassenen in 2004 rond de 23% lag en in 2012 rond de 19%. Of en in hoeverre dit ook voor alcoholgebruik geldt, is nog ongewis.

Vraag 9: Zo ja, vindt u dan dat datzelfde zal gelden voor drugsgebruik?

Antwoord: wij verwachten dat er ook voor drugsgebruik op de lange termijn een positieve invloed te behalen is als gevolg van een combinatie van voorlichting en ontmoediging. Uit de Nationale Drug Monitor is af te leiden dat het drugsgebruik onder de jeugd in de periode van 2003-2011 stabiel is voor wat betreft cannabis en cocaïne, voor opiaten is dit gedaald.

Vraag 10: Vindt u dat de maatregelen die nu gelden daarin ver genoeg gaan (te denken valt  bv. aan reclame-uitingen als bij tabak “roken is dodelijk”, afstotende plaatjes van aangetaste organen)?

Antwoord: ja.

Vraag 11: Kunt u aangeven hoeveel gevallen van straathandel er zijn geconstateerd in de afgelopen jaren in de diverse kernen?

Antwoord: voor wat betreft de straathandel heeft de politie geconstateerd dat er in heel Haarlemmermeer in 2012 6 keer sprake is geweest van straathandel, in 2013 is hier 12 keer sprake van geweest en in 2014 is dit tot nu toe 2 keer.

Vraag 12: Kunt u daarbij ook specifiek de situatie in Hoofddorp noemen, de kern waar door de aanwezigheid van een coffeeshop volgens velen 'dus' geen straathandel zou moeten plaats vinden?

Antwoord: er is in 2012 door de politie 4 keer straathandel geconstateerd in Hoofddorp, in 2013 9 keer en in 2014 1 keer.

Vraag 13: Kunt u ons de komende tijd met regelmaat (bv. 2x per jaar) informeren over de ontwikkelingen op dit gebied?

Antwoord: wij rapporteren over de ontwikkelingen met betrekking tot de straathandel en drugsoverlast in het jaarlijkse uitvoeringsprogramma veiligheid.

Vraag 14: Bent u het eens met het hierboven vermelde commentaar m.b.t. de tabaksproblematiek?

Antwoord: wij kunnen niet inschatten of de reactie van het dagblad feitelijk juist is. Gesteld wordt dat buiten kijf staat dat strengere regelgeving tot nu toe helpt het aantal rokers te verkleinen. Waaruit dit blijkt, wordt niet onderbouwd.

Vraag 15: Zo ja, gaat dat dan niet óók op voor wiet, zoals hierboven uit de Trimbosgegevens naar voren komt, ook zeer schadelijk voor de gezondheid?

Antwoord: zie het antwoord op vraag 14.

Wij verwachten u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,
burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlemmermeer,
de secretaris, de burgemeester.

« Terug

Archief > 2014

Geen berichten gevonden