Waarom wij ook niet zwijgen in Haarlemmermeer

sta op trek een grens 610x270donderdag 27 maart 2014 18:00

Er zijn soms momenten waarop het er op aan komt en weet dat je moet reageren. Dit is zo’n moment. We horen regelmatig hoe bijvoorbeeld Geert Wilders zich uitlaat over bepaalde groepen van onze bevolking. We horen ook hoe Forza! (een politieke partij in Haarlemmermeer) hun angstbeelden over moslims probeert over te brengen op anderen, en deze groep inwoners (en organisaties met subsidies gericht op o.a. moslims) onder vuur neemt tijdens vergaderingen in de gemeenteraad. 
 
Wij hebben vaker het debat gevoerd met Forza! (en haar partijgenoten) over uitlatingen / voorstellen betreffende  moslims en hun gebruiken, maar nog veel vaker hebben we de provocaties van deze fractie (met name op Twitter) genegeerd. 
Als lokale fractie hebben we ook nooit rechtstreeks gereageerd op uitspraken van Geert Wilders, maar na de recente uitspraken van Geert Wilders over ‘minder Marokkanen’, en nog met alle uitspraken van Forza!-partijgenoten in gedachten over moslims welke zijn gemaakt vóór en tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, weten we dat het tijd is dat we moeten spreken... Spreken zoals we dat nog niet eerder hebben gedaan. De recente uitspraken van Wilders zijn voor ons de druppel.
 
Natuurlijk zal het recht met betrekking tot Wilders zijn loop hebben en zou je het er daarom bij kunnen laten zitten. Veel Marokkaanse Nederlanders hebben aangifte gedaan en de rechter zal recht spreken. Ook Forza! zal een draai geven aan hun uitlatingen, mogelijk zelfs afstand nemen van de uitlatingen van een enkele partijgenoot op Twitter, en vervolgens klagen over politieke correctheid en hoe andere partijen haar de maat nemen. Ook zal Forza! beweren dat ze met hun uitlatingen over moslims hele andere onderwerpen onder de aandacht proberen te brengen. Toch zwijgen we niet. 
Wij zwijgen niet over hetgeen wij lokaal zien gebeuren, want als je iets in de wereld wilt veranderen moet je beginnen met de dingen dichtbij huis. Wij zwijgen evenmin over de landelijke ontwikkelingen rondom mensen zoals Wilders.
 
Wilders heeft met zijn toezegging dat de vermindering van het aantal Marokkanen ‘geregeld gaat worden’, in onze ogen weer een morele grens overschreden. Hiermee geeft hij een triest voorbeeld en wij vrezen dat de uitspraken van Wilders en de eerdere uitspraken van Forza! aanleiding zullen zijn voor anderen (inclusief de eigen Forza!-partijgenoten) om nog een stap verder te gaan met hun uitlatingen. Grenzen dreigen op deze manier nog verder te worden verlegd... 
 
Geert Wilders heeft mensen ontmenselijkt. Hier werden Marokkaanse Nederlanders niet langer aangesproken op hun gedrag, moslims niet op hun overtuiging, maar hier werd een bepaalde etnische groep gereduceerd tot afkomst en kleur. Hier werd over medemensen gezegd dat ze tot een categorie behoren waarvan er minder moeten zijn. Het is huiveringwekkend als mensen een groep worden waarmee je dreigt te doen wat je achterban graag wil dat je doet: verminderen in aantal. In onze ogen is Forza! evenmin bezig om moslims aan te spreken op hun overtuiging, maar moslims te reduceren op basis van hun afkomst en vervolgens hun beperkingen op te leggen in de manier waarop zij uiting mogen geven aan hun geloof en in welke woonplaats zij zich mogen vestigen.
 
We hebben in ons fractieteam gezien hoe mensen in het diepst van hun ziel geraakt werden in het besef dat dit soort van uitspraken ook zomaar over henzelf gezegd zou kunnen worden. Wanneer komt het moment dat Wilders, Forza! en mensen met gelijke denkbeelden zich gaan richten op Christenen, Joden, Nederlanders met een ander afkomst, of iets anders waardoor een groep mensen zich onderscheidt. Moeten we gaan wachten tot meer groepen worden geraakt? Het is niet alleen Wilders die mensen zo raakt, maar we nemen een trend waar van een groeiend aantal personen die mensen zo kunnen raken.
 
Toen Jezus onder ons was, waren er ook mensen die anderen reduceerden tot een categorie, tot afkomst en gedrag. Zij haatten een Samaritaan omdat hij Samaritaan was. Zij wilden een prostituee stenigen, omdat ze een prostituee was. Maar voor Jezus kon een Samaritaan een barmhartige naaste zijn en was een prostituee een vrouw die snakte naar liefde en vergeving. Voor Jezus vallen mensen nooit samen met hun afkomst, kleur en zelfs niet met hun gedrag, Hij kijkt mensen in de ogen. En als je Jezus volgt, naar Zijn Woord luistert, dan vraagt Hij je hier en nu afstand te doen van de mensonterende uitspraken van Wilders over Marokkaanse Nederlanders, en van andere (lokale) politici over moslims.
 
Met Wilders’ openlijke, categorische haat is er ook een maatschappelijke grens overschreden. Politici zijn geroepen de vrede van de stad te zoeken. Zonder vrede valt niet te leven. We hoeven maar even terug te gaan in onze geschiedenis en maar even naar het Oosten en Midden-Oosten te kijken om te weten hoe ontwrichtend categorische haat is. Joden, Russen, Oekraïners, Sjiieten, Soennieten, Christenen, Koerden. Het enkele feit dat je tot zo’n groep behoort, kan voldoende reden zijn tot discriminatie, of erger, lynchpartijen en gewelddadige aanvallen. Er is geen enkele reden om te denken dat Nederlanders beter DNA hebben en immuun zijn voor categorische haat. De zaden van haat zijn zomaar gestrooid, kunnen zomaar ontkiemen en ook onze samenleving ontwrichten.
 
We debatteren als politici regelmatig over de soms moeizame integratie van nieuwkomers, over criminaliteit, over onrecht, over sociale voorzieningen en over subsidies voor organisaties gericht op moslims. Er is geen enkel taboe op debat daarover, integendeel. Maar dat is niet wat we nu te zeggen hebben. Wilders heeft nu een grens overschreden die nooit overschreden had mogen worden. Zoals de woorden van Wilders over Marokkanen anderen kunnen aanmoedigen tot het brullen van ‘minder, minder!’, zo doen ook onze woorden er toe. En wij zeggen: wat Wilders heeft gezegd over Marokkaanse Nederlanders is kwaadaardig. De insteek die Forza! kiest met betrekking tot moslims is net zo goed kwaadaardig. Iedereen, christen of niet, is geroepen deze grenzen opnieuw te trekken. De menselijke waardigheid en de maatschappelijke vrede staat namelijk op het spel.
 
Fractieleden van de ChristenUnie - SGP Haarlemmermeer
 
Arjo van Bezooijen
Nico Zwaneveld
Koos de Vries
Dick den Butter
Gerrit van der Spoel

Klaas-Jan Knol

 

www.trekeengrens.nl

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Geen resultaten gevonden

« Terug

Archief > 2014

Geen berichten gevonden